Talliyrittäjä ja ravivalmentaja Kaisa Toivonen valmentaa ravihevosia Vermon raviradalla Espoossa ja omalla kotitallillaan Kirkkonummen Abramsbyssä. Hänellä on monen vuoden kokemus erilaisista kuivikkeista kuten turpeesta, sahanpurusta ja olkipelletistä. Toivosen kotitallilla on säilytystilan puutteen takia ainakin toistaiseksi käytössä olkipelletti, mutta Vermossa karsinat kuivitetaan turpeella.

– Turve on hygieenistä, eikä se kastuessakaan homehdu kuten esimerkiksi olkipelletti. Siinä on myös todella hyvä imukyky.

Kuivikkeiden tärkein tehtävä on pitää karsina kuivana ja samalla tallin sisäilma puhtaana virtsasta haihtuvasta ammoniakista. Vermon ratatallilla hevosilla on rajalliset tarhatilat ja ne joutuvat olemaan paljon sisällä, minkä takia on erityisen tärkeää, että karsinat ovat siistejä ja ilma pysyy hyvänä. Karsinat siivotaan kunnolla heti aamusta, ja illalla putsataan vielä isoimmat liat pinnasta pois, jotta hevoset jäävät yöksi siistiin karsinaan.

– Hengitystieongelmat ovat nykyään tosi yleisiä ja yritämme kiinnittää huomiota niiden ennaltaehkäisyyn. Kaikki lähtee arkisesta puhtaanapidosta.

Sen lisäksi, että karsinat siivotaan huolellisesti, turpeen määrässä ei Toivosen mielestä pidä säästellä.

– Kuiviketta täytyy käyttää reilusti, jotta karsina ei mene ympäriinsä märäksi ja ammoniakki ala haista. On ihan sama mitä kuiviketta karsinan pohjalla on, jos sitä on liian vähän.

Turpeen sekaan ei saa myöskään sotkea syömätöntä heinää tai mitään muutakaan ylimääräistä, sillä se heikentää heti kuivikkeen imukykyä. Hyvä turve on Toivosen mielestä raikkaan tuoksuista ja kuivaa eikä siinä ole isoja hakoja, jotka hankaloittavat karsinan siivoamista talikolla.

Likainen turve kuljetetaan tallin yhteislantalaan, josta se jatkaa matkaansa edelleen hyötykäyttöön.

– Kuivitus ja lannan poisvienti ovat tallin isoimmat kulut ruokinnan lisäksi. Siksi karsinoita siivotessa täytyykin pitää huolta siitä, ettei jätösten mukana lähde puhdasta kuiviketta eikä lantala täyty turhaan.

Kirjoittaja: polte

Numero: 2/2015