Uusi hallitus on aloittanut työnsä. Talouden tervehdyttämisen työkalupakissa on ennustetusti energiapolitiikka. Hallitus katsoo, että ”päästöttömän, uusiutuvan energian käyttöä lisätään kestävästi niin, että sen osuus 2020-luvulla nousee yli 50 prosenttiin, ja omavaraisuus yli 55 prosenttiin sisältäen muun muassa turpeen.” Energiaturve kuuluu siis jatkossakin suomalaiseen energiapalettiin.

Bioenergian ja turpeen käytön edistäminen on edullisin tapa lisätä kotimaisen energian tuotantoa lämmityksessä, sähkön tuotannossa ja liikenteessä. Suosimalla paikallista tuontienergian sijasta vähennämme ilmastokuormitusta, saamme Suomeen enemmän työpaikkoja ja euroja sekä parannamme huoltovarmuutta.

Suomi selviää yksituumaisuuden avulla.

Haasteet ovat mittavia, mutta vaikeammistakin ajoista on tämä kansakunta selvinnyt, yksituumaisuuden avulla. Ministeri Lauri Tarastin johtaman työryhmän raportti ympäristölupakäytännön uudistamisesta valmistui keväällä. Tässä lehdessä Tarasti kertoo, miten luvitusta voisi sujuvoittaa siten, että kaikki voittavat.

Kävimme myös Röyhynsuon turvesuolla katsastamassa, mitä alueelle rakennetulle kosteikolle kuuluu. Linnustoasiantuntijan mukaan projekti on onnistunut. Muuttolinnut ovat löytäneet altaan levähdyspaikakseen ja laulujoutsenet ovat asettuneet pesimään, samoin äänekäs naurulokkiyhdyskunta.

Kannattaa myös lukea, kuinka tähtitieteilijä Esko Valtaoja ruotii kolumnissaan energiavisioita.

Lämmintä kesää!

Jaakko Silpola
vt. päätoimittaja

Kirjoittaja: polte

Numero: 2/2015