Mirva Mantereella on yhdeksän koiraa, eikä lainkaan vapaa-ajan ongelmia.

Hänelle koiranhoito tarkoittaa ruokkimisen ja hellimisen lisäksi niiden suunnitelmallista treenaamista. Seitsemän samojedinkoiraa ja yksi husky ovat kestävyysjuoksijoita, jotka osallistuvat myös koiravaljakkokilpailuihin. Lisäksi perheessä on nuori afgaaninvinttikoira, jota viedään vinttikoirien kilpajuoksuihin ja näyttelyihin.

− Koirien harjoittaminen huippukuntoon on samanlaista kuin ihmisten valmentautuminen. Lihasten ja lihashuollon pitää olla kunnossa.

Metsälenkeillä Mantere saattaa viettää laumansa kanssa neljäkin tuntia kerrallaan. Lisäksi hän juoksuttaa koiria pitkillä pyörälenkeillä. Mukana voi olla kerrallaan viisikin koiraa, koska ne osaavat juosta hihnassa kauniisti vieressä.

− Iso koiraporukka kerää katseita ja ihmetystä. Vastaantulijat päivittelevät, että miten ne ovat niin valkoisia ja karvaisia, Mantere kertoo.

Omakotitalossa Pohjanmaan lakeuksilla riittää hauvoille tilaa niin sisällä kuin aidatulla ulkopihallakin. Ajojärjestelijän työ rytmittyy siten, että Mantereella on keskimäärin 17 pitkää työpäivää kuukaudessa päivystyksineen ja loppuaika vapaata. Koirille jää siis aikaa.
Tässä mittakaavassa koirat ovat kallis harrastus.

− Mieheni sanoo, että samalla rahalla voisi harrastaa esimerkiksi ralliautoilua. Mutta en halua ralliautoja, vaan koiria!

Mantere on myös hoitanut ja ohjastanut hevosia, jopa ihan työkseen. Hevosonnettomuus vei kädestä toimintakykyä, eikä raviurheilu enää luonnistunut. Silloin hän aloitti koirien treenaamisen.

Kuka: Mirva Mantere
Työpaikka: Vapo, Parkanon konttori
Ammatti: Ajojärjestelijä
Ikä: 27
Harrastus: Koirien kasvatus, koiravaljakkoajo ja koiranäyttelyt.

Kirjoittaja: polte

Numero: 1/2015