Pellettiä Pirkanmaalle

Leppäkosken Lämpö Oy osti viime vuoden joulukuussa Fortumilta Nokialla sijaitsevan energialaitoksen ja kaukolämpöverkot ja on sen jälkeen tehnyt uusia energiaratkaisuja. Yritys päätti vähentää maakaasun käyttöä ja investoida uuteen, kotimaista polttoainetta käyttävään laitokseen. Leppäkosken Lämpö valitsi puupelletintoimittajakseen markkinajohtaja Vapon.

Leppä­kosken Lämmön pelletin­poltin käsit­telee 10 000 tonnia pellet­tiä vuodessa.

Monivuotisen sopimuksen mukaisesti Vapo toimittaa Nokialle noin 10 000 tonnia pellettiä vuodessa. Pelletti toimitetaan Nokialle säiliöautoilla Vapon Vilppulan ja Turengin pellettitehtailta, jotka sijaitsevat noin 100 kilometrin päässä laitoksesta.

Hukkalämpöä ja polttoaineita Elenialle

Vapo on tehnyt Elenia Lämpö Oy:n kanssa sopimuksen, jonka mukaan Vapo toimittaa Elenian Turenkiin rakennettuun uuteen lämpölaitokseen puupolttoaineita ja turvetta. Lisäksi Vapo myy paikallisen pellettitehtaan tuottamaa hukkalämpöä, joka ohjataan Elenian Turengin kaukolämpöverkkoon.

Sopimuksen mukaan Vapo toimittaa noin 15 GWh polttoainetta vuosittain, joka vastaa noin 8 000 kuutiota puuta ja turvetta. Pellettitehtaalla syntyvää hukkalämpöä toimitetaan kaukolämpöverkkoon noin 20 GWh vuodessa.

Toimitus on harvinaisen mutkatonta, sillä puupolttoaineet siirtyvät Vapon omalla pyöräkuormaajalla pellettitehtaan terminaalista viereiselle tontille suoraan asiakkaan polttoainevarastoon. Myös muu, ulkopuolelta tuleva polttoaine punnitaan pellettitehtaan autovaa’alla.

– Säästöjä syntyy puolin ja toisin. Pystymme tekemään kustannustehokasta yhteistyötä, summaa Vapon aluejohtaja Pasi Rantonen.

Sekä Leppäkosken Lämmön että Elenian laitokset ovat uusia asiakkaita Vapolle ja myös uusia kotimaisen polttoaineen käyttäjiä.

Kirjoittaja: polte

Numero: 4/2014