Talven läheisyys rauhoittaa kummasti kuhinaa soilla, sillä kylmällä hyönteisten aktiivisuus vähenee ja tahti hidastuu. Aurinkoisena päivänä ötökät kuitenkin tutkivat ympäristöään saalista etsien, vaikka elettäisiin jo loppuvuotta.

Hämähäkkieläimiin kuuluva sammalskorpioni on kotonaan kosteissa ympäristöissä ja viihtyy suolla ympäri vuoden. Yleensä kun näkee yhden pienen saksiniekan, löytää useammankin. Ei pidä kuitenkaan erehtyä luulemaan, että ne eläisivät laumassa: sammalskorpionit vain sietävät lajitovereitaan hyvin ja siksi suotuisella paikalla parveilee useampi yksilö samaan aikaan.

Sammal­skorpio­nit ovat hurjia peto­ja.

Sammalskorpionit ovat hurjia petoja, jotka metsästävät saksillaan pieniä selkärangattomia. Ne pystyvät liikkumaan takaperin lähes yhtä sujuvasti kuin etuperinkin ja vikkelästi. Hyökkääjiä vastaan ne puolustautuvat niksauttamalla saksiaan.

Juuri nyt sammalskorpionit yrittävät löytää suotuisan talvehtimispaikan, mikäli eivät ole sitä jo löytäneet. Ne voivat elää useamman vuoden, joten kevätaurinko lämmittelee saksiniekat hereille talviunien jälkeen.

Poltteen ötökkäpalstan asiantuntija on vanhempi tutkija Ilpo Mannerkoski Suomen ympäristökeskuksesta.

Kirjoittaja: polte

Numero: 3/2014