Tommi Vierikko aloitti elokuussa pestinsä Vapon keskusvalvomon päällikkönä. Miksi juuri Vapo ja tämä työ kiinnostivat?
Vapo on iso ja vakavarainen talo, jossa tapahtuu paljon mielenkiintoista. Uudessa työssäni pääsen rakentamaan uutta ja optimoimaan tuotantoprosesseja. Kiva nähdä, miten kaikki lähtee rullaamaan.

Olet aikaisemmin työskennellyt muun muassa Kvaerner Powerilla, Fortumilla ja viimeksi Porvoon Energialla. Miten hyödynnät pitkää kokemustasi energia-alalta nykyisessä pestissäsi?
Valvomomaailma on tuttua. Olen tehnyt paljon tuotannollista selvittelyä ja miettinyt, miten tuotantoprosesseja voisi järkeistää. Olen sekä luonut uutta että reparoinut vanhaa, pienemmässä mittakaavassa tosin, mutta saatuja oppeja tulee varmasti käytettyä hyödyksi täälläkin.

Mitä uudella etävalvomolla haetaan?
Etävalvomolla pystytään ajamaan laitoksia järkevästi ja hallitsemaan niitä yhdestä pisteestä, jolloin on helpompi löytää ja sitä myöten myös korjata pullonkaulat. Se lisää energia- ja kustannustehokkuutta sekä parantaa toimitusvarmuutta, laatua ja asiakastyytyväisyyttä.

Mitä kestävyys ja kotimaisuus merkitsevät sinulle energiantuotannossa?
Toki ne ovat tärkeitä arvoja, mutta niitä ei oikeastaan tule enää juuri ajatelleeksikaan, koska ne ovat minulle itsestäänselvyyksiä. Mutta välillä olisi hyvä miettiä, mikä on oikeasti vihreää. Tulisi esimerkiksi huomioida entistä paremmin koko tuotantoketjun eikä vain yksittäisen laitoksen hiilijalanjälki. Ja olisihan hyvä, jos kokonaisketjukin voisi olla täysin kotimaisissa käsissä.

Millainen vapaa-ajan ohjelma tuo vastapainoa työlle?
Paras keino nollata pää on lentäminen. Sain lentolupakirjan viitisentoista vuotta sitten ja käyn lentämässä aina, kun ehdin ja jaksan. 13-, 9- ja 6-vuotiaiden lasten kanssa ei ole vapaa-ajan ongelmia. Kaikki tytöt harrastavat taitoluistelua, joten suuri osa vapaa-ajasta kuluu Porvoon jäähallissa. Lisäksi pyrin lenkkeilemään ja liikkumaan
muutenkin.

Kirjoittaja: polte

Numero: 3/2014