Ukrainan kriisi on kestänyt jo runsaat puoli vuotta. Keväällä alkanut kahina saa varmasti vielä uusia piirteitä talven tehdessä tuloaan Eurooppaan. Kriisin ratkaisemisen tekee entistä akuutimmaksi se, että merkittävä osa Euroopan kaasusta tulee Venäjältä Ukrainan kautta käyttäjilleen. Energia näyttelee kriisissä ja kriisin ratkaisussa erittäin suurta roolia.

Pelletti tekee tulo­aan takai­sin energia-­keskus­teluun.

Ukrainan kriisillä on suora linkki myös Suomen energiapolitiikkaan. Tästä saatiin oiva oppitunti eduskunnassa käsittelyssä olleiden ydinvoimalalupien yhteydessä. Energiapolitiikka vaikuttaa aina politiikkaan ja joskus politiikkaa ja energiapolitiikkaa ei voi edes erottaa.

Kansijutussamme Oulun Energian toimitusjohtaja Juhani Järvelä peräänkuuluttaakin päättäjiltä pitkäkestoista ja ennustettavaa energiapolitiikkaa. Oulu vannoo paikallisten polttoaineiden nimeen, koska silloin koko tuotantoketjun panokset jäävät omalle alueelle. Ja nuo panokset ovat suuria.

Pelletti tekee tuloaan takaisin energiakeskusteluun. Eikä syyttä. Päästöttömänä kotimaisena polttoaineena se on mitä mainioin polttoaine korvaamaan monissa kohteissa tuontipolttoaineita. Vapo avaa Ilomantsiin pellettitehtaan ja samalla tarjoaa työtä kymmenille. Hyvä uutinen monella tapaa Suomelle, Ilomantsille ja Vapolle.

Kesäkuu oli turvetuotannolle surkea, mutta heinäkuu loistava. Turvetuotantokausi onnistui niin hyvin, että nyt meillä on tarjota asiakkaillemme hyvälaatuista polttoainetta riittävästi vaikka pakkaskausi alkaisi huomenna ja jatkuisi Vappuun.

Hyviä lukuhetkiä!

Ahti Martikainen
Päätoimittaja

Kirjoittaja: polte

Numero: 3/2014