Markku Punkarin pollet pääsevät kirmaamaan kesälaitumelle tähän aikaan vuodesta.

– Talvellakin hevoset ovat paljon ulkona tarhassa, mutta kesälaitumella on aina oma viehätyksensä niin hevosille kuin hoitajalle, Punkari kertoo.

Markku Punkari harrastaa lämminveristen kasvatusta. Hän on hakenut tiineitä tammoja Yhdysvalloista asti ja tuonut ne Suomeen varsomaan. Nykyisen kotinsa Janakkalassa hän osti parikymmentä vuotta sitten ja rakensi tallin vanhaan navettaan.

– Hevoset ovat mukavia, sympaattisia elämiä. Joihinkin yksilöihin kiintyy enemmän kuin toisiin ja on kiva nähdä, miten juuri ne omat kasvatit kasvavat ja kehittyvät, Punkari kertoo.

Hän ei voi kuitenkaan kiintyä varsoihin liikaa, sillä noin vuoden ikäisinä niille etsitään yleensä uusi koti eli Punkari myy kasvattamansa hevoset. Tällä hetkellä hänen tallissaan asustaa neljä lämminveristä tammaa ja kaksi varsaa.

– Joitakin varsoja on pidetty itsellä kilpauran ajan ja vielä senkin jälkeen siitostammoina, mutta täytyy aina miettiä, onko tilaa ja paljonko voi määrää kasvattaa vai kannattaako myydä.

Hevosten kasvattaminen on haastavaa monella tavalla, sillä pyrkimyksenä on saada mahdollisimman hyvä, menestyvä ja kestävä kilpahevonen.

– Homma alkaa siitä, kun tammalle valitaan ori, josta saadaan tämä menestyvä uusi ravuri. Matkalla on monta jännitystä, kuten tiinehtyykö tamma, sujuuko tiineysaika ongelmitta ja sitten se suuri finaali eli varsominen – meneekö kaikki hyvin ja tuleeko ori- vai tammavarsa. Ja siitä vasta alkaa varsan taival!

Kuka
Markku Punkari
———-
Työpaikka
Vapo Oy
———-
Ammatti
myynti­päällikkö
———-
Ikä
53
———-
Harrastus
lämmin­veristen hevos­ten kasvatus

Kirjoittaja: polte

Numero: 2/2014