Alkukesän päivä on aurinkoinen ja laineet liplattavat aivan Savolaisen pariskunnan Läyliäisten mökin ikkunan alla. Suomalainen suvimaisema näyttäytyy parhaimmillaan.

Pirkko Savolainen täyttää tyytyväisenä punaisen pellettitakan säiliötä ja esittelee takan toimintaa. Tyytyväisyyteen on monta syytä, sillä takka on tyylikäs, siisti, luotettava ja säästää lämmityslaskussa pitkän pennin.

Takan automaattinen pelletinsyöttö tipauttelee pikkuisia pellettejä tulipesään omaa tahtiaan, tarpeen mukaan. Takan syttyessä liekitkin leimahtavat toviksi.

– Aluksi vastustin pellettitakan hankintaa ihan ennakkoluuloisuuttani, mutta mieli muuttui nopeasti, hän kertoo.

Erityisen kätevää on, että takan voi sytyttää kännykällä jo ennen mökille tuloa. Savolaiset käyvät mökillään myös talvisin. Viikonloppureissua varten takka laitetaan päälle torstaina, ja perjantai-iltana vastassa on kotoisa lämpö. Olohuoneen perinteinen avotakka onkin muuttunut lähinnä koristeeksi ja tunnelmanluojaksi.

Termostaatilla varustettu takka pitää 60-neliöisen mökin tasaisen lämpimänä kesät talvet. Takan päällä on myös usein vesikattila lämpiämässä. Säiliö vetää 20 kiloa pellettiä ja yksi säiliöllinen riittää hyvin viikonlopun lämmitykseen.

– Meillä on nyt viiden vuoden kokemus pellettitakasta, ja se on toiminut moitteettomasti. Huolto ja puhdistus on helppoa. Tuhkasäiliö pitää tyhjentää vain noin kerran kuussa.

Takan voi asentaa mihin tahansa, missä on tarvittava hormi.

Savolaisten pellettilasku on noin 300 euroa vuodessa – sähkölämmitys maksaisi tuplasti.

Pellettitakka ei ole ihan halpa hankinta. Takkojen hinnat lähtevät noin tuhannesta eurosta. Malleja ei ole markkinoilla toistaiseksi kovin monta. Savolaisten italialainen design-malli maksoi lisälaitteineen nelisen tuhatta euroa.

– Käytössä sen edut ovat kuitenkin investonnin arvoiset, Pirkko Savolainen arvioi.

Pelletti on bioenergiaa tiiviissä muodossa.

Kesämökki lämpiää viikonlopun noin 20–30 kilolla pellettiä ja omakotitalo koko vuoden 5–6 pellettitonnilla.

Pelletin lämpöarvo on noin puolitoistakertainen puuhun verrattuna. Kivihiilen ja pelletin lämpöarvossa toimii seuraava kaava: seitsemän tonnia pellettiä vastaa viittä tonnia kivihiiltä. Tuhat litraa kevyttä polttoöljyä vastaa energia-arvoltaan 2,1 tonnia pellettiä. Tuhat kiloa pellettiä vaatii tilaa 1,5 kuutiometriä.

Ilmastoneutraalilla puupelletillä voidaan korvata fossiilisten polttoaineiden, kuten öljyn ja kivihiilen käyttöä. Puupelletit valmistetaan pääasiassa puunjalostuksen sivutuotteista, sahanpurusta ja kutterinlastusta.

Puupelletti on edullinen lämmönlähde.

Kirjoittaja: polte

Numero: 2/2014