1. Kastele puun taimi hyvin ennen istuttamista. Mittaa juuripaakun korkeus.

2. Kaiva paakun korkuinen, laakea kuoppa, jonka halkaisija on noin 80 cm. Riko pohjamaan pintaa lapiolla, jotta puun juuristo ei kärsi seisovasta vedestä. Kastele kuoppa ennen istuttamista.

3. Sekoita uutta multaa ja 1/3 kaivamaasi pohjamaata ja lisää kerros kuopan pohjalle. Poista taimiruukku ja avaa juuria varoen, kuitenkin paakkua rikkomatta. Asettele paakku kuoppaan ja levitä juuret. Täytä puolilleen ja tiivistä multa jaloilla paakun ympärille. Lisää loppu multa, myös juuripaakun päälle ohuelti. Muotoile multa loivaksi kumpareeksi ja tiivistä.

4. Tue puu. Lyö tukikepit paakun molemmin puolin pohjamaahan asti. Tue puu latvuksen alapuolelta. Tarkista sidokset vuosittain.

5. Kastele hyvin. Voit muotoilla mullasta vallin, näin kasteluvesi imeytyy paremmin. Tasoita ennen talven tuloa. Peitä mullan pinta katekerroksella, jonka ansiosta juuristo saa helpommin vettä sekä ilmaa ja puun runko säästyy ruohonleikkurin kolhuilta.

Puun istusohjeet antoi Kekkilä Oy. Ohjeet ovat myös videolla: www.kekkila.fi

Kirjoittaja: polte

Numero: 2/2014