Pellettitakat ovat nousemassa puulämmitteisten takkojen rinnalle Suomessakin. Niiden etuina ovat muun muassa vaivattomuus, turvallisuus, helppo asennettavuus sekä vähäisemmät pienhiukkaspäästöt. Pellettitakan voi vaikka ajastaa tai käynnistää tekstiviestillä.

Uusiin taloihin rakennetaan keskimäärin 1,7 savupiippua eli lähes kaikissa taloissa on jokin takkaratkaisu ja sauna. Suomi on ollut perinteisesti puunpolton mallimaa.

– Klapien polttaminen on perinteinen juttu, ja joillekin klapien teko on jopa harrastus. Herkästi investoidaan varaavaan takkaan, mutta se jää usein käyttämättä työläyden vuoksi, Vapon pellettiliiketoiminnan johtaja Martti Savolainen mainitsee.

Italia on maailman johtava pelletin käyttäjä. Maassa on yli miljoona pellettitakkaa omakotitaloissa ja kerrostaloissa. Pellettitakat sopivat Suomeenkin erinomaisesti, ja niillä on monia etuja puulämmitteiseen takkaan verrattuna.
– Pellettitakka on oikea, tehokas lämmityslaite. Kustannuksiltaan se on hyvin kilpailukykyinen puulämmitteiseen takkaan verrattuna.

Suuri ero on käytön vaivattomuudessa.
– Pellettitakassa on automaattinen syöttö ja sytytys. Termostaattiohjain pitää huoneenlämmön tasaisena, eikä polttoainetta tarvitse olla lisäämässä vähän väliä. Pellettitakkaa voi käyttää monta viikkoakin yhdellä syötöllä, Savolainen kertoo.

Varaava takka vaatii kunnon perustuksen, joten sen asennus jälkikäteen on hankalaa. Koska pellettitakka painaa vain 100–200 kg, se voidaan asentaa ilman perustuksia. Näin sen voi asentaa helposti vanhaankin rakennukseen suoraan lattialle.

Pellettitak­ka on kätevä vaihtoeh­to myös mökil­lä.

– Takka on myös sisustuselementti, joka on yleensä olohuoneessa parhaalla paikalla. Etelä-Kivikon kohteeseen tulevat takat ovat teknisesti kehittyneitä, ja niiden moderni, italialainen muotoilu miellyttää estetiikaltaan, Savolainen lisää.

Koska pelletti on polttoaineena homogeeninen ja palamisilmaa suhteessa polttoaineeseen on helppo säätää, ovat pienhiukkaspäästöt hyvin pienet: parhaimmillaan vain kymmenesosa verrattuna puun polttamiseen avotakassa. Tämän merkitys korostuu lähitulevaisuudessa, kun päästömääräyksiä tullaan kiristämään.

Takkaa valittaessa on hyvä miettiä myös turvallisuutta. Pellettitakat ovat paloturvallisia, sillä niissä syntyvät palamiskaasut ovat matalalämpöisiä, alle 200-asteisia. Ne ovat silti tehokkaita, joten saatu hyötysuhde on hyvä. Koska systeemi on täysin suljettu, ei takasta pääse lentämään kipinöitä huoneeseen.

Pellettitakka on kätevä vaihtoehto myös mökillä.
– Sen avulla voidaan pitää yllä alhaista peruslämpöä. Kaukokäynnistysmahdollisuuden ansiosta takalle voi antaa käynnistyskäskyn esimerkiksi tekstiviestitse mökille lähtöä edellisenä iltana tai samana aamuna. Mökkimatkan jälkeen perillä odottaa mukavan lämmin mökki, Savolainen vinkkaa.

Kirjoittaja: polte

Numero: 1/2014