Illalla auringonlaskun aikaan keväisellä suolla voi nähdä vaatimattoman näköisen, mutta muuten erityisen rämepörhömittarin (Lycia lapponaria). Se on tukeva, harmaasiipinen mittariperhonen, joka muistuttaa aika paljon yökköstä.

Kaikki lentävät rämepörhömittarit ovat koiraita kosioretkellään. Siivettömät naaraat, jotka näyttävät hiukan hämähäkeiltä, odottavat koirasta mäntyjen rungoilla kiipeillen.

Rämepörhö­mit­tarin koiras elää vain kolme tuntia. Parittelu­kuva on harvinai­suus.

Pariskunnan kohtaamisesta syntyy toukkia, jotka mussuttavat pitkän kesän muun muassa vaivaiskoivua, juolukkaa, mustikkaa ja suopursua. Ne koteloituvat syksyllä ja talvehtivat täysin kuoriutumisvalmiina, jotta pääsevät suoraan suolle heti varhain keväällä.

Poltteen ötökkäpalstan asiantuntija on vanhempi tutkija Ilpo Mannerkoski Suomen ympäristökeskuksesta.

Kirjoittaja: polte

Numero: 1/2014